Planirani budžet za 2024. iznosi 1.858.268.851din

Foto: Arhiva

Dok se Backotopolska opština priprema za novu fiskalnu godinu, na stolu leži nacrt budžeta za 2024. godinu. Javna rasprava, kao ključni deo ovog procesa, otvara vrata za analizu i kritiku od strane građana. Dokumenti dostavljeni na uvid javnosti sadrže niz optimističkih projekcija i obećanja, ali postavlja se pitanje – koliko su realni i u kolikoj meri odražavaju stvarne potrebe lokalne zajednice?

Prihodi: Ambiciozni ili Preoptimistični?

Prihodi, kao kičma svakog budžeta, u nacrtu za 2024. godinu izgledaju impresivno na papiru. Porez na zarade zauzima lavovski deo sa projektovanih 548 miliona. Međutim, ova cifra izgleda nerealno ambiciozna u svetlu trenutne ekonomske klime i stopa rasta. Kako opština planira da ostvari ovaj cilj? Da li je predviđen rast zaposlenosti ili povećanje poreskih stopa, što bi moglo dodatno opteretiti već pritisnute građane i poslovne subjekte?

Prihodi od samostalnih delatnosti i imovine deluju realnije, ali i dalje postoji nedostatak jasnoće u pogledu toga kako će ovi prihodi biti generisani. Da li postoji konkretna strategija za privlačenje investicija ili je reč o optimističnom nagađanju?

Rashodi: Prioriteti i Moguća Rasipanja

Rashodi su podjednako bitni za razmatranje, a nacrt budžeta ih detaljno navodi. Plate i socijalni doprinosi su, razumljivo, znatan deo budžeta. Međutim, postoji li prostor za optimizaciju? Da li su sve pozicije neophodne, i da li se sredstva mogu preusmeriti ka drugim, možda prioritetnijim segmentima?

Investicije u infrastrukturu zvuče obećavajuće, ali istorija nas uči da su ovakvi projekti često skliznuli u prekoračenje budžeta i rokova. Kako će opština osigurati da se istorija ne ponovi? Da li su u planu postavljeni mehanizmi kontrole i praćenja?

Programi socijalne pomoći su vitalni, ali je potrebna dodatna transparentnost u pogledu njihove efikasnosti. Koliko građana će realno biti obuhvaćeno ovim programima i da li su resursi dovoljni da zadovolje rastuće potrebe?

Proces Javne Rasprave: Forma bez Sadržine?

Javna rasprava je teoretski prilika da se čuju glasovi građana, ali koliko je ovaj proces stvarno otvoren? Da li su primedbe i sugestije građana zaista uzete u obzir ili je rasprava samo formalnost? Dosadašnji tok rasprava ukazuje na to da bi opština mogla uložiti dodatne napore da osigura da se svaki glas čuje i da učestvovanje bude lako i dostupno svima.

Realnost i Perspektive

Nacrt budžeta za 2024. godinu, s jedne strane, odražava ambiciozne ciljeve opštine Bačke Topole. S druge strane, postoji značajan prostor za poboljšanje u smislu realnosti planiranja i angažovanja javnosti. Javna rasprava ne bi trebalo da bude samo formalnost, već ključni korak ka izgradnji budžeta koji odražava stvarne potrebe i mogućnosti zajednice.

Opština bi trebala preispitati svoje strategije prihoda i rashoda, osigurati da su investicije opravdane i transparentne, i da javna rasprava rezultira konkretnim promenama koje će se odraziti u konačnoj verziji budžeta. Građani Bačke Topole zaslužuju proces koji nije samo inkluzivan po formi, već i po sadržini. Budžet za 2024. godinu treba da bude dokument koji je izveden iz temeljite analize i realnih očekivanja, a ne samo iz želja i optimističnih projekcija.

Zaista, vreme je da Bačka Topola pokaže da je spremna da sluša i da se prilagodi, da svoje planove učini dostupnim i razumljivim, i da pruži jasne odgovore na teška pitanja koja se tiču svih njenih građana.

 

Dostupna dokumentacija:

  1. 1. zakljuƒak budzet 2024 javna rasprava
  2. Rashodi i izdaci za 2024
  3. Prihodi i primanja za 2024
Izvor:

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare