Pristup Kvalitetnoj Vodi: Intervju sa JP “Komgrad“ o Situaciji u Bačkoj Topoli

U poslednje vreme, pitanje kvaliteta vode za piće u Bačkoj Topoli postalo je predmet šireg interesovanja javnosti. Građani su izrazili zabrinutost zbog promena u boji vode i prisustva hlora, što je potaklo temeljnu analizu i istraživanje ove problematike. Kao odgovoran medij, portal backotopolski.net se posvetio istraživanju ovog pitanja, težeci da obezbedi tačne i proverene informacije svojim čitaocima.

 

Na osnovu primljenih informacija od građana o promenama u kvalitetu vode, uputili smo seriju pitanja JP “Komgrad“. Naš cilj je bio da razjasnimo situaciju i informišemo javnost o trenutnom stanju i merama koje se preduzimaju.

Intervju vam prenosimo u celosti:

1. Kakav je trenutni kvalitet vode za piće u Bačkoj Topoli i da li se redovno vrše testiranja?

Kvalitet vode za piće u Bačkoj Topoli je u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, što je potvrđeno Izveštajima o ispitivanju kvaliteta vode od strane Zavoda za javno zdravlje Subotica. Uzorkovanje pijaće vode se vrši u kontinuitetu i po dinamici predviđenoj ugovorom, kao i zakonom koji uređuje ovu oblast.

2. Koje metode se koriste za tretman i prečišćavanje vode u Vašem postrojenju?

Crpljenje sirove vode iz bušenih bunara sa područja izvorišta sakuplja se putem sabirnog kolektornog cevovoda do vodozahvata, odnosno do punkta za prečišćavanje vode, gde se primenjuje biološka metoda, te se preko samoispirajućih peščanih filtera i pomoću aeratora vrši prečišćavanje sirove vode. Prečišćena voda se distribuira do korisnika.

3. Da li su u poslednje vreme zabeležene bilo kakve anomalije u kvalitetu vode?

Zahvaljujući redovnom praćenju kvaliteta pijaće vode, u poslednje vreme nisu zabeležena odstupanja u kvalitetu vode, koja bi ugrozila zdravlje korisnika.

4. Kako se postupa sa izveštajima građana o problemima sa vodom (ukoliko ih ima)?

JP “Komgrad“ je dostupan potrošačima 24 časa, 365 dana u godini, putem svih vidova komunikacije, kao što je besplatna linija, društvene mreže… Primedbe od strane korisnika se evidentiraju i u slučaju hitnosti se reaguje odmah izlaskom interventne ekipe, a ostali zahtevi se rešavaju komisijski, pismenim putem.

5. Da li postoji plan za unapređenje sistema vodosnabdevanja u budućnosti?

JP “Komgrad“ kao što je i do sada, u kontinuitetu radi i izdvaja sredstva za unapređenje vodosnadbevanja, tj. počev od 2018. godine reavitalizovan je sistem za prečišćavanje pijaće vode, izbušena su 2 bunara, koja su opremljena i u funkciji, kako bismo mogli obezbediti povećane količine pijaće vode, jer se povećala i potreba za pijaćom vodom, kao i ugradnja hlorinatora za automatsko doziranje hlora. Postoji projektno tehnička dokumentacija za proširenje kapaciteta Prečistača pijaće vode. Realizacija prve faze je u planovima za narednu godinu, a ostale faze bi trebale biti realizovane putem podrške viših nivoa vlasti. Napominjemo da je ova investicija podržana i od strane Opštine Bačka Topola. Što se tiče, samog mrežastog sistema on se redovno održava i nedavno je obnovljen i proširen deo u ulici Maksim Gorki, kao i potezu Kiš Lajoš. Isto tako od 10 prstenastih krugova, u poslednjih nekoliko godina obnovljeno je 5.

6. Kako se finansira održavanje i unapređenje infrastrukture vodosnabdevanja u Bačkoj Topoli?

Vodovodna mreža je u vlasništvu Opštine Bačka Topola, a JP Komgrad istu održava iz sopstvenih, lokalnih izvora kao i izvora viših nivoa vlasti putem konkursa, a u skladu sa mogućnostima i Programom plana poslovanja na koju saglasnost daje Skupština opštine Bačka Topola.

7. Kako klimatske promene utiču na resurse vode u Bačkoj Topoli i planiranje vodosnabdevanja?

Bačka Topola nije izuzetak od globanih pojava, te smo u poslednjih nekoliko godina bili svedoci ekstremnih padavima i ekstremnih suša. Međutim, na osnovu završnog Izveštaja o rezultatima izvedenih hidrogeoloških istraživanja na Izvorištu JP Komgrad-a u Bačkoj Topoli, kao opšti zaključak je da direktan uticaj klimatskih elemenata, pre svega padavina i temperature vazduha na zbijenu izdan sa nivoom pod pritiskom, koja je naptirala na bunarima i na istražnom prostoru, nije utvrđena. Direktnog uticaja klimatskih promena na vodonosne promene, koji su predmet izveštaja odnosno na izdan sa nivoom pod pritiskom NEMA, kao što su prethodnih godina nestručni novinari to objavili. Ali, vode ove izdani moraju biti zaštićene od nekontrolisane i neracionalne eksploatacije, što najviše utiče na bilansne rezerve vode. Na žalost, svedoci smo neracionalne potrošnje vode za piće od strane potrošača, na šta se ne može uticati. Na osnovu analize naših podataka, konstatovano je da je potrošnja porasla za 40% u letnjem periodu u odnosu na prolećni period.

8. Koje su najčešće zabluda ili nesporazum među građanima o kvalitetu vode u Bačkoj Topoli?

U letnjem periodu, zbog enormne potrošnje količine vode i povećane brzine u cevima dolazi do narušavanja balansa u cevima, koji za rezultat ima povremeno odvajanje istaloženih čestica što uzrokuje povremenu obojenost vode, ali po Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Subotica gvožđe i mangan su esencijalni elementi, neophodni za zdravlje. Stoga nema negativan uticaj na zdravlje ljudi. Na osnovu prijava korisnika, slični slučajevi su evidentirani i pojedinačno su tretirani. Ova pojava je otklonjena redovnim ispiranjem cevovoda. U letnjem periodu je povećana niskogradnja u gradu, te je bilo i više havarija na sistemu što je dodatno donelo ovoj pojavi. Primećeno je da su se nakon letnjeg perioda curenja vode i režim tečenj, stabilizovali. Druga najčešća zabluda je prisustvo povećane količine hlora u vodi, za šta možemo reći da se vrši 24-časovni monitoring hlora i isti je ispod dozvoljene maksimalne koncentracije, regulisan Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare