Unapređenje zdravstvene zaštite u Bačkoj Topoli: Novi mamograf i širenje preventivnih akcija

Bačkotopolski Dom zdravlja „dr Janoš Hadži“ postavlja nove standarde u pružanju zdravstvene zaštite, a najnoviji doprinos ovome je nabavka modernog mamografskog aparata. Kroz razgovor sa direktoricom dr Čilom Ileš, saznajemo o značaju ovog aparata za ranu dijagnostiku raka dojke. Od 20. novembra, novi mamograf, nabavljen putem konkursa Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, zamenuje stariji model, omogućavajući poboljšanu mamografsku dijagnostiku.

Dr Ileš ističe da je ovaj digitalizovani mamograf, opremljen novim kasetama, već u funkciji, a pacijentkinje se mogu naručivati preko svojih lekara. Usluga mamografije je dostupna od 2011. godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a sa novim aparatom očekuje se efikasniji rad i mogućnost organizovanja vanrednih termina ukoliko bude potrebno, posebno uzimajući u obzir dvomesečnu pauzu u radu zbog instalacije nove opreme.

Pored ovog unapređenja, Dom zdravlja Bačka Topola intenzivno radi na promociji i sprovođenju preventivnih pregleda ne samo u glavnoj zgradi, već i u ambulantama na terenu. Ove godine, spektar usluga je proširen – osim uobičajenih pregleda krvnog pritiska i šećera u krvi, uključeni su ginekološki, internistički pregledi, ultrazvučni pregledi dojke, abdomena, štitne žlezde, ultrazvučni pregled prostate, hormonska analiza tumor markera i hormoni štitne žlezde. Akcije su se odvijale u Pačiru, Moravici, Bajši, Gunarošu, Novom Orahovu i Karađorđevu, sa zadovoljavajućim odzivom stanovništva. Otkrivene su brojne zdravstvene anomalije, uključujući povišen krvni pritisak, šećer u krvi, povišene PSA vrednosti, poremećaje funkcije štitne žlezde i promene u dojkama, što je doprinelo ranom otkrivanju i lečenju ovih stanja.

Uz neprekidno unapređivanje zdravstvenih usluga, Dom zdravlja u Bačkoj Topoli je tokom godine dobio i novo sanitetsko vozilo, zahvaljujući podršci lokalne samouprave. Nadalje, iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo dobijena su sredstva za sanaciju krova porodilišta, modernizovani su računari, obavljeno je krečenje pojedinih delova Doma zdravlja, a obnovljena je i oprema u oftalmološkoj ambulanti. Za 2024. godinu već su postavljeni ambiciozni planovi koji obećavaju dalji razvoj i poboljšanje zdravstvenih usluga za stanovništvo Bačke Topole.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
1 1 glas
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare