CRTA poziva građane da joj se jave u slučaju uočavanja bilo kakvih nepravilnosti tokom izbornog procesa koji će se održati 17. decembra.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) apeluje na građane da ne oklevaju da im se jave ako za vreme izbora 17. decembra zabeleže bilo kakve neregularnosti u procesu glasanja.

U svom današnjem izveštaju, CRTA naglašava da je „kupovina glasova“ – primanje ili davanje novca ili drugih beneficija za glas – ozbiljno krivično delo koje podleže automatskom gonjenju. Građani mogu podneti prijavu protiv bilo koga za koga sumnjaju da se ogrešio o ovaj zakon, direktno relevantnom javnom tužilaštvu u svojoj oblasti.

CRTA takođe podvlači da građani imaju pravo i odgovornost da prijave bilo koje primećene nepravilnosti, kao što su povrede prava na tajno glasanje, nezakonito vođenje evidencije birača, glasanje bez adekvatnih identifikacionih dokumenata, ili popunjavanje glasačkih listića unapred poznatom metodom „bugarski voz“. Takve incidente mogu prijaviti ne samo policiji i tužilaštvu, već mogu kontaktirati i CRTA posmatračku misiju na broj telefona 063 591 585 za savete o daljem postupanju.

Za prijavljivanje nepravilnosti tokom izborne kampanje, uključujući i sumnju na kupovinu glasova, građani se mogu obratiti CRTA-i putem elektronske pošte na adresu prijavi@crta.rs.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
0 0 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare