Sto godina kolonizacije dobrovoljačkih naselja u Bačkoj Topoli – Predavanje i izložba

Foto: RTV (Marina Blašković)

Istorijski arhiv Grada Novog Sada će u sredu, 6. decembra, u 19 časova biti domaćin značajnog događaja posvećenog obeležavanju sto godina od kolonizacije dobrovoljačkih naselja u opštini Bačka Topola. Ovaj događaj će uključivati predavanje i otvaranje prateće izložbe, čime će se osvetliti jedan važan segment istorije ovog kraja.

Predavanje pod nazivom „Sto godina od kolonizacije dobrovoljačkih naselja u opštini Bačka Topola“ će okupiti eminentne stručnjake iz oblasti istorije. Govornici na ovom događaju su Zoran Veljanović, arhivski savetnik i kustos-istoričar, prof. dr Rastislav Stojisavljević i Dragan Pilja, koji će pružiti uvid u istorijski značaj i okolnosti kolonizacije ovih naselja.

Iste večeri, posetioci će imati priliku da prisustvuju i otvaranju izložbe pod nazivom „Ratni dobrovoljci 1912-1918 i nadarenici koji su dobili zemlju u opštini Bačka Topola“. Izložba je rezultat rada autora Dragana Pilje, Gorana Panića i Zorana Veljanovića, a nastala je u saradnji sa Udruženjem ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ – podružnica Bačka Topola. Izložba će prikazati istorijske dokumente, fotografije i predmete koji ilustruju život i doprinos ratnih dobrovoljaca u formiranju naselja.

U umetničkom delu programa, nastupiće guslar Petar Mišović, čime će se kulturni aspekt ovog događaja dodatno obogatiti.

Ovo predavanje i izložba predstavljaju priliku za sve zainteresovane da se upoznaju sa značajnim aspektima lokalne istorije i doprinose kulturi sećanja na važne istorijske događaje u opštini Bačka Topola.

Izvor:

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
3.5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
3 Komentari
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare