Završena i druga akcija zanavljanja drvoreda

Foto: Zeleno Zvonce

Za Zeleno Zvonce, kraj svake godine je obeležen za podizanje novih drvoreda, kontrolu i zamenu oštećenih sadnica u postojećem drvoredu.

Kako smo prošle nedelje pisali, 11. decembra je završena 1 od 2 akcije zanavljanja sadnica. Danas je završena i druga sadnja, i sa tim obnovljen drvored prema Bačkom Sokolcu, koji je podignut od izlaza iz Bačke Topole pa sve do skretanja za Tomislavce.

Međutim, i pored teškog terena, manjka dobrovoljaca, uspešno je popunjena svaka praznina u postojećem drvoredu.

Više o tome pročitajte ovde:

I dalje vidimo nešto što drugi još ne vide

Ali…

Svake godine, kada se približava sezona obrade zemljišta, geometar označava precizne granice parcela uz međunarodni put. No, ono što bi trebalo biti pridržavanje tih granica postalo je ozbiljan izazov. Nažalost, određeni broj sugrađana, mahom poljoprivrednika, ne poštuje te oznake, i redovno seže izvan svojih parcela, sve bliže državnom putu. Rezultat? Uništenje mladih sadnica drveća koje su posađene uz put, a problem postaje akutan.

Svake godine, ove sadnice postaju sve bliže rubu opasnosti. Oštećene su od strane priključnih mašina, pogažene od strane traktora, a šokantno je što su čak i ručno iščupane. Ovaj oblik devastacije ima ozbiljne posljedice po okolinu, estetiku i kulturnu baštinu tog područja.

Situacija se malo poboljšala ove godine zbog novih infrastrukturnih radova. Prokopavanje gasovoda ka Bačkom Solokcu značilo je ponovno označavanje granica od strane geometra. Sada, sa svake strane puta, uz drvored, postavljen je kanal, a iza njega njiva.

Uništavanje sadnica uz međunarodni put ne samo da umanjuje estetiku ovog prostora, već ima i ozbiljne ekološke posledice. Drvoredi, osim što pružaju prirodnu hladovinu, igraju ključnu ulogu u apsorpciji CO2 i čišćenju vazduha. Očuvanje ovih sadnica važno je i za očuvanje biološke raznolikosti, jer mnoge životinjske vrste ovise o njima za hranu i stanište.

Međutim, situacija nije bez nade. Očuvanje ovih sadnica i granica parcela uz međunarodni put može se postići uz saradnju lokalnih zajednica, poljoprivrednika i nadležnih vlasti. Edukacija i podizanje svesti o važnosti očuvanja ovih sadnica i pridržavanju označenih granica može značajno doprineti rešavanju ovog problema.

Svi mi, kao zajednica, moramo prepoznati da uništavanje sadnica uz međunarodni put ima dugoročne negativne posljedice po našu okolinu.

Podeli sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email
5 2 glasovi
Glasanje za članke
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare